-->

Et forsøg uden afslutning

Tanker om Tvær-GK mm.

 

juni 2020

 

 

 

 

af gæstelærer på Tvær-GK 2019-20

billedkunstner og kunstformidler

Mathias Sæderup

 

 

 

 

*

Jeg var gæstelærer hos Tvær-GK første gang i november og december sidste år. Jeg vidste ærligt talt ikke meget om, hvad skolen gik ud på. Ikke meget andet end at det var et forsøg på at lave en kunstuddannelse, der inkluderede flere kunstneriske medier. At der var 7-8 elever, og at vi skulle mødes på Kulturskolen i Esbjerg kl. 17.

 

På toget genlæste jeg noget af Thomas de Quinceys lidt ubehjælpsomme autobiografi, En opiumsdrankers bekendelser. Blandt andet passagen hvor han beskriver, hvordan han, syg og stærkt påvirket af opium udskrevet på recept – stadig forsøgte at opretholde sit sædvanlige sociale liv i London.

 

På vej hjem fra teateret kan han pludselig ikke genkende de gader, han ellers har gået så mange gange før. I sin iver efter at finde en smutvej igennem Londons indviklede vejsystem bliver han en opdagelsesrejsende i mere eller mindre imaginære områder, som fører ham igennem ukendte egne og fremmede menneskers køkkener. "Rene sfinksgåder af gamle gader uden synlig udgang" kalder han de steder, han kommer til. Komplet forvirret rejser han igennem stræder og gyder uden navne eller betegnelser og ender alligevel, på en eller anden måde, hjemme i sin seng.

 

Jeg kiggede ud af vinduet og så Jylland, der hastigt fladede ud i det tiltagende mørke. Jeg tænkte, at den slags rejser ikke længere er mulige. At der ikke findes nogle "terræ inkognitæ", ingen ukendte områder. Og da slet ikke i Danmark, hvor hver kvadratcentimeter er kortlagt, og hvor vi har regulativer for snart set hvad som helst.

 

Og så alligevel, for de Quinceys lille eventyr viser vel, at der selv i det ellers kendte, venter uløselige gåder, hvis man bare retter blikket den rigtige (eller forkerte) vej.

 

Da jeg ankom til Esbjerg, var det blevet mørkt. En ubønhørlig novembervind mindede mig om, at det her ikke kun var endestationen på togstrækningen men også fastlandets afslutning. Det var næsten, som om jeg kunne se Atlanterhavet rejse sig i mørket bag den oplyste megahavn.

-->